Hjernekreft øker


 

Mobiltelefon til barn bør forbys. (healthrisks.com)

Norge er ett av landene i verden der det fortsatt er tillatt å reklamere for mobiltelefoner til barn.

Et barns hode har tynnere hjerneskalle enn et voksent hode, og barnets sentralnervesystem er i sterk utvikling. Hjernecellene deler seg og kobler seg opp til andre hjerneceller i et voldsomt tempo.

Dette gjør at barn er mer sårbare for elektromagnetisk stråling enn voksne. På en treåring går den sterkeste strålingen fra en mobiltelefon som holdes inn til øret nesten tvers gjennom hodet.

Dermed blir vesentlig flere hjerneceller utsatt for strålingen, og sannsynligheten for alvorlige patofysiologiske og nevropsykiatriske skader og tilstander øker. I tillegg er barns immunforsvar heller ikke ferdig utviklet.

Ifølge American Brain Tumor Association (ABTA) er ondartet hjernesvulst den vanligste kreftrelaterte dødsårsaken i aldersgruppen 15–39 år, og den vanligste kreftformen i aldersgruppen 15–19 år.

Unge mennesker som fikk sin første mobiltelefon i tenårene og bruker den regelmessig, har mellom fire og åtte ganger større sannsynlighet for å få den ondartede, aggressive krefttypen gliom etter 10 år.

Alle epidemiologiske studier med høy faglig kvalitet gjennomført i de senere år viser en økning i hyppigheten av hjernekreft hos de tyngste mobilbrukerne.

Økt forekomst av hjernekreft vises ennå ikke i befolkningen totalt sett på grunn av lang latenstid, men utviklingen er allerede tydelig i utvalg av befolkningen, f.eks. blant barn og de som bruker mobiltelefonen mest.

 

Legg igjen en kommentar